Welkom bij onze webshop
Wij verzenden naar Nederland en België

  • Jan Schaper,Stad zonder hart
  • Jan Schaper,Stad zonder hart
Jan Schaper,Stad zonder hart
Stad zonder hart
€ 10.00
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen


De documentaire Stad zonder Hart is een hoogtepunt in de naoorlogse Rotterdamse filmgeschiedenis. Filmer Jan Schaper pleit voor een andere aanpak van de wederopbouw van het naoorlogse Rotterdam. Hij schetst een stadshart waarin wonen en uitgaan net zoveel aandacht moeten krijgen als kantoren en winkels. In mooie tijdgebonden, documentaire opnamen uit 1964 en 1965 laat hij de werkelijkheid zien van een stadscentrum dat na werktijd verlaten is: Een Stad zonder Hart.
De film is de eerste kritische documentaire over het naoorlogse Rotterdam en werd uitgezonden door de NCRV op 14 mei 1966, de avond van de herdenking van het bombardement. Het programma kreeg veel aandacht en riep veel discussie op, vooral binnen de lokale politiek. Het gemeentebestuur zette in voorlichtingsfilms vooral het eigen succesvolle verhaal van de wederopbouw in de schijnwerpers en verweet de filmmaker een eenzijdige visie.
Stad zonder Hart werd een voorbeeld voor andere filmmakers en zette de toon voor latere films over Rotterdam. Voor het eerst staan in een filmverhaal over het naoorlogse Rotterdam de beleving van de mensen en niet de gebouwen centraal.
Jan Schaper
Jan Schaper (1921-2008) was vanaf eind jaren vijftig tot begin jaren zeventig een meeslepende en vernieuwende Rotterdamse fotograaf en filmmaker. Hij werkte ook als freelance cameraman voor diverse publieke omroepen. Zijn Open Studio aan de Schiekade was een verzamelplaats van jong talent, hij barstte van ambities en werkte als cameraman mee aan meer dan duizend film- en televisieproducties. Tot de voornaamste onderwerpen in zijn oeuvre behoren: de stad, de jeugdcultuur en de haven.
Nu


Extra informatie:

DVD
December 2016
81 gram
193 x 137 x 15 mm
EAN: 9789490631185
Uitgeverij Diafragma

Levertijd: 1 tot 3 werkdagen