Welkom op onze vernieuwde site. | i.v.m. de drukte bij de pakketdiensten kan de bezorging 1 tot 2 werkdagen langer duren.

  • Mark Hilberts,De koning van Leeuwarden
  • Mark Hilberts,De koning van Leeuwarden
Mark Hilberts,De koning van Leeuwarden
De koning van Leeuwarden
Mindert Hepkema (1881-1947) verdediger en verdachte
€ 29.00

Bij u in huis op: dinsdag

Mindert Hepkema (1881-1947), verdediger en verdachte

Mindert Hepkema past in het rijtje van illustere sportpioniers als Pim Mulier en Pierre de Coubertin. Als oprichter van de Vereniging De Friesche Elfsteden kreeg Hepkema landelijke bekendheid. Onder zijn voorzitterschap groeide de Elfstedentocht uit tot een groot nationaal sportevenement.

Hepkema’s rol in Friesland als advocaat, krantenmagnaat, bestuurder en societyfiguur bleef later opvallend onderbelicht. In het interbellum was Hepkema in Friesland een van de meest invloedrijke figuren. Als persoon was hij zowel geliefd als gevreesd. Hij was extravagant en in zijn privéleven mateloos en buitensporig.

Na de Bezetting verloor zijn reputatie glans doordat hij beschuldigd werd van collaboratie. Mindert kwam in verweer en beriep zich op het gebrek aan duidelijke voorschriften van de regering in Londen. Er ontstond een vuile krantenoorlog tussen oud-verzetskringen en Mindert Hepkema over de vraag of Hepkema’s bladen konden terugkeren. Mindert werd door de persraad veroordeeld tot een ontzegging van een journalistieke functie, maar tot een definitieve uitspraak kwam het nooit. Voordat het hoger beroep diende overleed Mindert, in juli 1947.

Hoewel zijn zoon Jaap Hepkema er alles aan deed om het krantenbedrijf in stand te houden, mislukte dat volledig. Er volgde een bittere strijd over de nalatenschap van Hepkema, die bijna veertig jaar in beslag zou nemen. De tragiek was dat niet alleen Mindert ten onder was gegaan in de discussie over goed of fout. Het leven van Jaap kwam ook grotendeels in het teken van dat dilemma te staan.

Extra informatie:

Paperback / softback
319 pagina's
Met illustraties
April 2020
833 gram
233 x 153 x 24 mm
EAN: 9789082205244
Mark Hilberts

Bij u in huis op: dinsdag